donderdag 9 april 2009

Let’s Start To Dance Again


Get up off the wall you all
Pick those feet up and set them down
Don't be shamed, don't be shy
Come on girls, come on guys


In de categorie Disco Dance Classics noteren we eind 1978 (in ons land begin 1979) een vette track van bandleider, drummer, componist en muziekleraar Hamilton Bohannon. Het album ‘Summer Breeze’ (die met die drie dames in badpak op de hoes) is dan net verschenen en naast het lome titelnummer van acht minuten is één van de lekkerste liedjes op die LP het door voormalig Motown-achtergrondzangeres Carolyn Crawford gezongen nummer ‘Let’s Start To Dance’. Bijna zes minuten opzwepende grooves en die dwingende stem, die je bijna de dansvloer opschreeuwt…
De ingekorte versie van deze floorfiller staat na het wereldwijde discotheeksucces dan ook binnen de kortste keren overal in de hitparades.

Als dank voor haar bewezen diensten produceert Hamilton Bohannon daarna twee solo-albums van Carolyn Crawford. Alleen is dat gegeven helaas geen garantie voor succes; beide platen floppen jammerlijk.

Maar drie jaar na het internationale succes van ‘Let’s Start To Dance’ duikt die plaat ineens weer overal op in de hitparades. Wat is er aan de hand? Een Amerikaanse DJ uit Philadelphia, Perri Johnson geheten, verbouwt/remixt het nummer, voegt er een paar zelf ingesproken raps aan toe en zie daar: het wordt een nog veel grotere hit dan het al was. Maar is die Johnson nou een doorsnee discjockey? Een radiojock met discotheekervaring of andersom? Eehh… nou nee, niet bepaald…

It's not a question of getting down but actually how low you could go
So here's to your health now especially (...) Make it funky!


Eind jaren zestig klinkt het in Philadelphia op een plaatselijke radiozender als volgt: “You’re listening to the good Dr. Perri Johnson, Music Therapist”. Jazeker, we hebben hier te maken met een officiële dokter, die gespecialiseerd is in leerstoornissen, ADHD en het hele spectrum van cognitieve (dis)functionaliteit. Hij is bovendien auteur van boeken in dat genre en daarnaast ook nog afgestudeerd muziektherapeut. Deze erg van muziek houdende Dr. Perri Johnson trekt de aandacht van het dan net gestarte station WDAS-FM dat hem in 1970 een plek geeft in de programmering. De experimentele aanpak van de zender genereert veel publiciteit; zo is Johnson de man die het complete album ‘What’s Going On’ van Marvin Gaye opzet in plaats van zich te beperken tot het drie minuten durende titelnummer, dat bij de belendende (en behoudend ingestelde) stations te horen is.

For the soul of man and the heart of woman
The deeper you go, the more you’ll know


Johnson wordt vooral bekend door het uitdragen van zijn zelfbedachte ‘healing feeling’: over een uitgekiende mix van disco en funkmuziek laat hij regelmatig zijn ritmisch gesproken boodschappen klinken. Zijn therapeutische ‘words of wisdom’ zijn een regelrechte stimulans voor mensen met depressies en als hij tijdens een uitzending een eigengemaakte versie van de Bohannon-hit ‘Let’s Start To Dance’ (een van zijn lievelingsnummers) laat horen, is de originele vertolker daarover zo enthousiast, dat ie het direct op plaat wil uitbrengen. Na het dansvloersucces in Philadelphia wordt het nummer ‘Let’s Start II Dance Again’ ook in de discotheken van New York platgedraaid en zo breidt deze Disco Dance Classic zijn hernieuwde populariteit verder uit over de rest van de wereld. Swingende boodschappen dus. Want, om met de woorden van Dr. Perri Johnson te spreken:
The Message is in the Muuuuuuuuuuuusic!!